Η μελιτζανοσαλάτα είναι ένα συνοδευτικό που μου θυμίζει καλοκαίρι, γιαγιά, χωριό !!
Την έφτιαχνε η γιαγιά μου με τόση ευκολία και άνεση κάθε φορά που ο παππούς έβαζε μαγκάλι. Φτιαγμένη με τέχνη και αγάπη για όλους εμάς που θα καθόμασταν στο τραπέζι.
Εγώ ακολούθησα λίγο διαφορετική συνταγή, αλλά φυσικά και θα αναφέρω τα μυστικά της γιαγιάς!
Δείτε το βίντεο για να δείτε πως την έφτιαξα:
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι:
- 4 μελιτζάνες κανονικές (ή 8 μικρές)
- 2 πιπεριές φλωρίνης (φρέσκιες ή σε βαζάκι)
- Φέτα
- Μαϊντανός
- Σκόρδο (ή κρεμμύδι)
- Ελαιόλαδο
- Ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Αρχικά πλένω όλα μου τα λαχανικά!
Προθερμάίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς (μιας και δεν έχω πρόχειρο ένα μαγκάλι στο διαμέρισμα..)
Τρυπάω με ένα πιρούνι τις μελιτζάνες μου, για να μπορούν να φεύγουν οι υδρατμοί από μέσα τους και να μην σκάσουν μέσα στον φούρνο (και μαζεύουμε πολτό μελιτζάνας από όλο τον φούρνο..)
Τοποθετώ τις μελιτζάνες μου στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά με 1 ώρα (εξαρτάται τον φούρνο)
Ουσιαστικά, θα έχει ψηθεί η φλούδα και το μέσα της θα είναι πολύ μαλακό.
Τις αφήνω να κρυώσουν λίγο.
Με ένα μαχαίρι, χαράζω την φλούδα τους κατακόρυφα, και αφαιρώ την φλούδα λωρίδα-λωρίδα.
Τοποθετώ την γέμιση σε μία πιατέλα και με ένα πιρούνι τις πατάω για να μαλακώσουν..
..και από μεμονωμένες μελιτζάνες να γίνουν μία ομοιόμορφη αλοιφή.
Αν έχω φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης, την ψήνω στο φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες μου και μετά την κόβω πολύ μικρά κομματάκια.
Αν έχω πιπεριά Φλωρίνης από βαζάκι, απλά την κόβω κομματάκια.
Κόβω κομματάκια τον μαϊντανό.
Κόβω κομματάκια την φέτα.
Κανονικά την τρίβω με τα χέρια σε θρύμματα.
Κανονικά βάζω 2 σκελίδες σκόρδο, τις οποίες και πολτοποιώ.
Εγώ έβαλα λίγο κρεμμυδάκι για να την κάνω πιο ελαφρυά..Δουλεύω και με αρκετό κόσμο...μη μου λυποθημούν από τη μυρωδιά του σκόρδου..χαχα..
Έκοψα το κρεμμυδάκι μου σε πολύ μικρά κομματάκια.
Αν θέλω να η μελιτζανοσαλάτα μου να γίνει λίγο πιο 'αλοιφή', τοποθετώ τις πιπεριές, το κρεμμύδι ή σκόρδο, το μαϊντανό, ελαιολαδο και ξύδι στο μούλτι, για να γίνουν μία ομοιόμορφη αλοιφή!
Τέλος, στην πιατέλα που έχω τις μελιτζάνες, προσθέτω ένα-ένα τα υλικά μου (ή το μείγμα που έφτιαξα στο μούλτι) και ανακατεύω καλά.
Τελευταία προσθέτω την φέτα.
Αλάτι και πιπέρι βάζει ο καθένας όσο θέλει, ανάλογα με το τι προτιμάει.
Βάζω την μελιτζανοσαλάτα μου σε ένα μπολ και την αποθηκεύω στο ψυγείο.
Σερβίρεται κρύα..!
Καλοφάγωτη.. !!
Comments