top of page

Νορμανδία (Γαλλία)


Δείτε το βίντεο για να δείτε ποια μέρη πρόλαβα να επισκευτώ:

Ένας προορισμός μαγευτικός.

Η πραγματικότητα είναι πως για μένα ήταν ένα μέρος που δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να το επισκευτώ.

Ο φίλος μου όμως, ως πραγματικός βιβλιοφάγος, τον τελευταίο καιρό διανύει την φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιστεύω πως κάθε 'βιβλιοφάγος' περνάει φάσεις, δηλαδή περιόδους που διαβάζει γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, ή ύφος / στυλ βιβλίων, ή βιβλία συγκεκριμένου συγγραφέα, κλπ.

Και φυσικά, μόνο που υπήρξε η πιθανότητα να έρθουμε προς αυτά τα μέρη..έγινε αυτοσκοπός μας να τα γυρίσουμε, να δούμε, να ακούσουμε, να διαβάσουμε..και να περπατήσουμε..πολύ..πάρα πολύ..ώστε να μάθω και γω κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να είχα ξεχάσει από το σχολείο..!!


Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στην περιοχή, είναι ένας ευλογημένος τόπος.

Καταπράσινος, γαλήνιος, ήσυχος.. Πανέμορφος!!

Αν και τα γαλλικά μου δεν είναι και πολύ καλά (μόνο τα βασικά θυμάμαι πια), θα ήθελα πολύ να μείνω εδώ!

Η εκδρομή μας ξεκίνησε από τη Μπαγιέ και μία μεγάλη Κραφτο-έκπληξη!!

Την "ταπισερί" της Μπαγιέ.

(ταπισερί = µεγάλο υφαντό πίνακας, κατάλληλο για διακόσµηση τοίχου)

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του δημιούργημα. Είναι μια ταπισερί με μήκος 70,4 μέτρα και πλάτος 0,5 μέτρα, στην οποία απεικονίζονται 72 διαφορετικές εικόνες και 1512 μορφές ανθρώπων και ζώων, αν και εικάζεται ότι δεν ολοκληρώθηκε, καθώς υπάρχει και ένα τμήμα χωρίς κέντημα. Σε ορισμένες σκηνές απεικονίζονται παραστάσεις βασισμένες σε μύθους του Αισώπου. Είναι κατασκευασμένη από μια μονοκόμματη λωρίδα λινού, η οποία είναι κεντημένη με μάλλινες κλωστές οκτώ διαφορετικών χρωμάτων. Φέρει επιγραφές στα λατινικά. Μερικοί πιστεύουν ότι η ταπισερί κατασκευάστηκε από την Ματίλντα της Φλάνδρας, σύζυγο του Γουλιέλμου του Κατακτητή, όμως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο. Το πιθανότερο είναι ότι κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Επισκόπου Όντο της Μπαγιέ και ετεροθαλούς αδελφού του Γουλιέλμου, ο οποίος απεικονίζεται σε μερικές σκηνές της. Η κατασκευή της δεν είναι μεταγενέστερη του 1092.

Η ταπισερί εκτίθεται σήμερα στο κτήριο της παλαιάς ιερατικής σχολής (1693) στο Κέντρο Γουλιέλμου του Κατακτητή (Centre Guillaume le Conquérant).

(πηγή: Wikipedia)

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο καθεδρικός ναός της πόλης (La cathédrale Notre-Dame), με βιτρώ που απεικονίζουν τις ηρωικές πράξεις του Γουλιέλμου. Σε αυτόν υπάρχει, επίσης, και κατάλογος των ιπποτών του που έλαβαν μέρος στη μάχη του Χέιστινγκς.

(πηγή: Wikipedia)


Στην Μπαγιέ βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου της Κοινοπολιτείας στρατιωτών στη Γαλλία. Το νεκροταφείο περιέχει 4.648 τάφους, κυρίως από την εισβολή της Νορμανδίας.

Απέναντι από το νεκροταφείο αυτό βρίσκεται το Μνημείο της Μπαγιέ, το οποίο τιμά περισσότερα από 1.800 θύματα των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας που έχασαν τη ζωή τους στη Νορμανδία και δεν έχουν κανένα γνωστό τάφο.

Η γέφυρα 'Πήγασος' (Pegasus Bridge) είναι ένα είδος κινητής γέφυρας, που χτίστηκε το 1934, και διέσχιζε το Caen Canal, μεταξύ Caen και Ouistreham.

Ήταν ο κύριος στόχος των βρετανικών αερομεταφερόμενων στρατεύματων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Deadstick, μέρος της επιχείρησης Tonga στα πρώτα λεπτά της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιούν, 1944 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μονάδα πεζικού Glider του 6ου βρετανικού αερομεταφερόμενου τμήματος, με επικεφαλή τον ταγματαρχη John Howard, ήταν να προσγειωθεί, να καταλάβει τις γέφυρες ανέπαφες και να τις κρατήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Η επιτυχής κατάληψη των γεφυρών έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της αποτελεσματικότητας της γερμανικής αντεπίθεσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Το 1944 μετονομάστηκε σε Γέφυρα Πήγασος προς τιμήν της επιχείρησης. Το όνομα προέρχεται από το έμβλημα στον ώμο που φορούσαν οι βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις, που είναι το ιπτάμενο άλογο Πήγασος.

(πηγή: Wikipedia)

Δίπλα ακριβώς στην γέφυρα υπάρχει το μουσείο.. πολλά παπάκια..