top of page

Νορμανδία (Γαλλία)


Δείτε το βίντεο για να δείτε ποια μέρη πρόλαβα να επισκευτώ:

Ένας προορισμός μαγευτικός.

Η πραγματικότητα είναι πως για μένα ήταν ένα μέρος που δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό να το επισκευτώ.

Ο φίλος μου όμως, ως πραγματικός βιβλιοφάγος, τον τελευταίο καιρό διανύει την φάση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πιστεύω πως κάθε 'βιβλιοφάγος' περνάει φάσεις, δηλαδή περιόδους που διαβάζει γύρω από ένα συγκεκριμένο θέμα, ή ύφος / στυλ βιβλίων, ή βιβλία συγκεκριμένου συγγραφέα, κλπ.

Και φυσικά, μόνο που υπήρξε η πιθανότητα να έρθουμε προς αυτά τα μέρη..έγινε αυτοσκοπός μας να τα γυρίσουμε, να δούμε, να ακούσουμε, να διαβάσουμε..και να περπατήσουμε..πολύ..πάρα πολύ..ώστε να μάθω και γω κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να είχα ξεχάσει από το σχολείο..!!


Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν μέρος στην περιοχή, είναι ένας ευλογημένος τόπος.

Καταπράσινος, γαλήνιος, ήσυχος.. Πανέμορφος!!

Αν και τα γαλλικά μου δεν είναι και πολύ καλά (μόνο τα βασικά θυμάμαι πια), θα ήθελα πολύ να μείνω εδώ!

Η εκδρομή μας ξεκίνησε από τη Μπαγιέ και μία μεγάλη Κραφτο-έκπληξη!!

Την "ταπισερί" της Μπαγιέ.

(ταπισερί = µεγάλο υφαντό πίνακας, κατάλληλο για διακόσµηση τοίχου)

Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του δημιούργημα. Είναι μια ταπισερί με μήκος 70,4 μέτρα και πλάτος 0,5 μέτρα, στην οποία απεικονίζονται 72 διαφορετικές εικόνες και 1512 μορφές ανθρώπων και ζώων, αν και εικάζεται ότι δεν ολοκληρώθηκε, καθώς υπάρχει και ένα τμήμα χωρίς κέντημα. Σε ορισμένες σκηνές απεικονίζονται παραστάσεις βασισμένες σε μύθους του Αισώπου. Είναι κατασκευασμένη από μια μονοκόμματη λωρίδα λινού, η οποία είναι κεντημένη με μάλλινες κλωστές οκτώ διαφορετικών χρωμάτων. Φέρει επιγραφές στα λατινικά. Μερικοί πιστεύουν ότι η ταπισερί κατασκευάστηκε από την Ματίλντα της Φλάνδρας, σύζυγο του Γουλιέλμου του Κατακτητή, όμως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο. Το πιθανότερο είναι ότι κατασκευάστηκε ύστερα από εντολή του Επισκόπου Όντο της Μπαγιέ και ετεροθαλούς αδελφού του Γουλιέλμου, ο οποίος απεικονίζεται σε μερικές σκηνές της. Η κατασκευή της δεν είναι μεταγενέστερη του 1092.

Η ταπισερί εκτίθεται σήμερα στο κτήριο της παλαιάς ιερατικής σχολής (1693) στο Κέντρο Γουλιέλμου του Κατακτητή (Centre Guillaume le Conquérant).

(πηγή: Wikipedia)

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο καθεδρικός ναός της πόλης (La cathédrale Notre-Dame), με βιτρώ που απεικονίζουν τις ηρωικές πράξεις του Γουλιέλμου. Σε αυτόν υπάρχει, επίσης, και κατάλογος των ιπποτών του που έλαβαν μέρος στη μάχη του Χέιστινγκς.

(πηγή: Wikipedia)


Στην Μπαγιέ βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου της Κοινοπολιτείας στρατιωτών στη Γαλλία. Το νεκροταφείο περιέχει 4.648 τάφους, κυρίως από την εισβολή της Νορμανδίας.

Απέναντι από το νεκροταφείο αυτό βρίσκεται το Μνημείο της Μπαγιέ, το οποίο τιμά περισσότερα από 1.800 θύματα των δυνάμεων της Κοινοπολιτείας που έχασαν τη ζωή τους στη Νορμανδία και δεν έχουν κανένα γνωστό τάφο.

Η γέφυρα 'Πήγασος' (Pegasus Bridge) είναι ένα είδος κινητής γέφυρας, που χτίστηκε το 1934, και διέσχιζε το Caen Canal, μεταξύ Caen και Ouistreham.

Ήταν ο κύριος στόχος των βρετανικών αερομεταφερόμενων στρατεύματων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Deadstick, μέρος της επιχείρησης Tonga στα πρώτα λεπτά της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιούν, 1944 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μονάδα πεζικού Glider του 6ου βρετανικού αερομεταφερόμενου τμήματος, με επικεφαλή τον ταγματαρχη John Howard, ήταν να προσγειωθεί, να καταλάβει τις γέφυρες ανέπαφες και να τις κρατήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Η επιτυχής κατάληψη των γεφυρών έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της αποτελεσματικότητας της γερμανικής αντεπίθεσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά την απόβαση στη Νορμανδία. Το 1944 μετονομάστηκε σε Γέφυρα Πήγασος προς τιμήν της επιχείρησης. Το όνομα προέρχεται από το έμβλημα στον ώμο που φορούσαν οι βρετανικές αεροπορικές δυνάμεις, που είναι το ιπτάμενο άλογο Πήγασος.

(πηγή: Wikipedia)

Δίπλα ακριβώς στην γέφυρα υπάρχει το μουσείο.. πολλά παπάκια..

..αλλά και το πρώτο σπίτι που απελευθερώθηκε..!!

Το οποίο σήμερα βέβαια είναι καφετέρια..!!

Τελικός μας προορισμός ήταν οι παραλίες. Όχι για μπάνιο αυτή τη φορά όμως, αλλά για μάθημα ιστορίας..

Στη Νορμανδία έγινε η τελική μάχη που έκρινε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, και η συντριβή των Ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ στο Δυτικό μέτωπο.

Η απόβαση πραγματοποιήθηκε σε πέντε νορμανδικές παραλίες, που έφεραν τα κωδικά ονόματα "Utah beach" (ΗΠΑ), Omaha Beach (ΗΠΑ), Gold Beach (Βρετανία) Sword Beach (Βρετανία) και Juno Beach (Καναδάς).

Η Απόβαση της Νορμανδίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου 1944. Η μάχη της Νορμανδίας, που ακολούθησε την απόβαση, ενώ προβλεπόταν να κρατήσει μόλις λίγες εβδομάδες κράτησε τρεις μήνες λόγω της σκληρότατης αντίστασης των Γερμανών, που πολέμησαν μέχρι θανάτου, και είχαν πάνω από 400.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν επίσης 37.000 νεκρούς και 100 - 150.000 αγνοούμενους και τραυματίες.

(πηγή: Wikipedia)

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, άκουσα και είδα πολλά πράγματα.

Αν και δεν είμαι καλή με την ιστορία, πάντα μας μαθαίνει κάτι..


276. 1567697574035.jpg
Tonia

Το tonino.gr είναι μία lifestyle πλατφόρμα που ιδρύθηκε από μένα (Τόνια, χάρηκα για την γνωριμία). Το tonino ξεκίνησε ως ένα από τα παρατσούκλια μου όταν ήμουν ακόμα πολύ μικρή.

Tonia
Εγγραφείτε στο Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

iconfinder_SocialMedia_Facebook-Outline_
iconfinder_SocialMedia_Facebook-Outline_
iconfinder_SocialMedia_Instagram-Outline
iconfinder_SocialMedia_Instagram-Outline
iconfinder_SocialMedia_Youtube-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Youtube-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Twitter-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Twitter-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Pinterest-Outline
iconfinder_SocialMedia_Pinterest-Outline
bottom of page