top of page

Λονδίνο: Μουσεία Tate Britain & Tate Modern



Δύο μεγάλα μουσεία αφιερωμένα κυρίως στην βρετανική τέχνη.



Το ένα πιο κλασικό και το άλλο πιο μοντέρνο.

Ή τουλάχιστον αυτό νομίζαμε..



Το Tate άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1897, εκθέτωντας μόνο μία μικρή συλλογή βρετανικών έργων τέχνης. Σήμερα, υπάρχουν 4 μεγάλα εκθεσιακά κέντρα με την εθνική συλλογή της βρετανικής τέχνης από το 1500 έως σήμερα και διεθνή σύγχρονη και εναλλακτική τέχνη, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν 70.000 έργα τέχνης.



Το 1889 ο Henry Tate, ένας βιομήχανος, που είχε κάνει την περιουσία του από διυλιστήρια ζάχαρης, προσέφερε την συλλογή του βρετανικής τέχνης του 19ου αιώνα και παρείχε χρηματοδότηση για την πρώτη γκαλερί Tate (το σημερινό Tate Britain).



Η αλήθεια είναι ότι είναι μία πολύ όμορφη έκθεση, αλλά τα εκθέματα της μοντέρνας τέχνης, είναι λίγο έως πολύ εναλλακτικά.




Απλά είναι λίγο δύσκολο κάποιος να αξιολογήσει εκθέματα όπως το παρακάτω, μετά από μία περιήγηση στην πιο κλασική συλλογή του μουσείου.



Κι ίσως το παραπάνω έργο τέχνης να θεωρείται ακραίο (που για μένα είναι και ακραίο και πολλά άλλα που δε μπορώ να γράψω εδώ), αλλά υπήρχαν ακόμα πιο ακραία και πιο ακατανόητα έργα στον χώρο. Όπως ένα ολόκληρο δωμάτιο, με 4 τηλεοράσεις στο πάτωμα, που έδειχναν μόνο παράσιτα, και ακουγόταν ένας δυνατός θόρυβος...



Κι αφού υποτίθεται ότι είδαμε την κλασική πλευρά της τέχνης, είπαμε να πάμε και στο Tate Moden για να δούμε κάτι πιο μοντέρνο..



Απίστευτο κτήριο, μοντέρνας αρχιτεκτονικής και με καταπληκτική διαρύθμιση.



Είναι σίγουρα ένα μουσείο που πρέπει να επισκευτείτε αν σας αρέσει η μοντέρνα κι εναλλακτική τέχνη.



Εγώ δε μπορώ να πω ότι είμαι μεγάλη θαυμάστρια αυτού του είδου τέχνης.



Όχι γιατί δεν την καταλαβαίνω ή δεν την αξιολογώ, απλά κάποιες φορές το θεωρώ άδικο, για ανθρώπους που έχουν απίστευτα ταλέντα να μην αναγνωρίονται, και κάποιος που έβαλε στη σειρά 100 ραδιόφωνα και 3 μπουκαλάκια coca cola να θεωρείται καταπληκτικός καλλιτέχνης.




Αξίζει όμως κάποιος να το επισκευτεί ακόμα κι αν δεν είναι μεγάλος θαυμαστής αυτού του είδους τέχνη, για να δει αυτό το διαφορετικό, αυτό που δεν έχει ξαναδεί, για να καταλάβει τι θαυμάζει ο κόσμος σε άλλες κοινωνίες και κουλτούρες.



Το αποκορύφωμα αυτής της επίσκεψης όμως είναι η θέα από τον τελευταίο όροφο, όπου είναι αποστομωτική.



276. 1567697574035.jpg
Tonia

Το tonino.gr είναι μία lifestyle πλατφόρμα που ιδρύθηκε από μένα (Τόνια, χάρηκα για την γνωριμία). Το tonino ξεκίνησε ως ένα από τα παρατσούκλια μου όταν ήμουν ακόμα πολύ μικρή.

Tonia
Εγγραφείτε στο Newsletter

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

iconfinder_SocialMedia_Facebook-Outline_
iconfinder_SocialMedia_Facebook-Outline_
iconfinder_SocialMedia_Instagram-Outline
iconfinder_SocialMedia_Instagram-Outline
iconfinder_SocialMedia_Youtube-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Youtube-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Twitter-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Twitter-Outline_2
iconfinder_SocialMedia_Pinterest-Outline
iconfinder_SocialMedia_Pinterest-Outline
bottom of page