Μιας κι εγώ δεν θα πάω στο σχολείο φέτος (ούτε και του χρόνου δηλαδή..), ήθελα να σκεφτώ κάτι για Back to School που θα οφελούσε και τη δική μου ζωή.
Κι επειδή το γραφείο μου είναι σε καλή κατάσταση (μόλις γύρισα και δεν ξέρω αν θέλω και πολύ για να το τακτοποιήσω..), είπα να φτιάξω κάτι που τρώγεται..
Δεν ήθελα όμως να είναι απλά προτάσεις για γεύματα στο σχολείο..αλλά κάτι που να θυμίζει σχολείο, τάξη, βιβλία, τετράδια, μολύβια..
Κι εκεί είναι που θυμήθηκα ότι κάπου είχα δει κάτι φωτογραφίες με κάτι μολύβια κουλουράκια/μπισκότα..
Συμβουλεύτηκα τη γιαγιά Νανούλη για να μου δώσει τα φώτα της..και η συνταγή βγήκε.
Δείτε το βίντεο για να μάθετε πως τα έφτιαξα:
Τα υλικά που χρειάστηκα:
- 100 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. αλεύρι
- 1 κουταλιά γάλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100γρ ζάχαρη (κατά προτίμηση άχνη)
- 1 αυγό
- χρώματα ζαχαροπλαστικής
- αρωματικό (βανίλια ή ξύσμα πορτοκαλιού)
Προσθέστε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα, το αλάτι, τον κρόκο του αυγού και την βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπήστε τα καλά.
Στη συνέχεια προσθέστε το μισό αλεύρι και χτυπήστε το μείγμα.
Συμπληρώστε με το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπήστε μέχρις ότου το μείγμα γίνει αρκετά σκληρό.
Αδειάστε τη ζύμη από το μίξερ σε ένα μπολ και πλάστε την με τις γροθιές σας. Αν ακόμα κολλάει λίγο στα χέρια συμπληρώνω ελάχιστο αλεύρι και συνεχίζω να την πλάθω με γροθιές.
Την σκεπάζω με ένα χαρτί ή μία πετσέτα και την αφήνω για 15-20 λεπτά για να ξεκουραστεί.
Στρώνω μία λαδόκολα στο τραπέζι μου.
Χωρίζω την ζύμη μου σε 4 κομμάτια.
Παίρνω τα 3/4 της ζύμης και την απλώνω στο τραπέζι με το χέρι.
Στη συνέχεια την καλύπτω με ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλας και την απλώνω με ένα ποτήρι ή με ένα μπουκάλι ή ακόμα καλύτερα (και πιο λογικό) με έναν πλάστη.
Αφαιρώ την λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι κόβω στενά και μακριά ορθογώνια κομμάτια.
Τα κόβω τόσο μακριά όσο μεγάλα θέλω να είναι και τα μολύβια μου.
Στη συνέχεια παίρνω το 1/4 της ζύμης και το χωρίζω σε τόσα κομμάτια όσα θα είναι και τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που θα χρησιμοποιήσω.
Εγώ τελικά χρησιμοποίησα δύο χρώματα, οπότε και το χώρισα στη μέση.
Παίρνω το ένα κομμάτι και το βάζω σε ένα μπολ. Το ανοίγω λίγο και προσθέτω μπόλικες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής.
Κλείστε το ζυμάρι για να μη φύγει το χρώμα και πλάστε το με τα χέρια για να πάει παντού το χρώμα.
Μία καλή ιδέα είναι να φορέσετε γάντια για να το κάνετε αυτό!
Γιατί εγώ το ξέχασα...κι έγινα σαν Στρουμφάκι...
Επαναλαμβάνετε το ίδιο και με το άλλο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Παίρνω τα χρωματιστά κομμάτια ζύμης και τα απλώνω στο τραπέζι με το χέρι (είτε φορώντας γάντι ή με τη χρήση λίγης λαδόκολλας).
Στη συνέχεια τα καλύπτω με ένα άλλο κομμάτι λαδόκολλας και τα απλώνω με ένα ποτήρι ή με ένα μπουκάλι ή ακόμα καλύτερα (και πιο λογικό) με έναν πλάστη.
Αφαιρώ την λαδόκολλα και με ένα μαχαίρι κόβω πολύ στενές και μακριές λωρίδες.
Αυτά θα γίνουν οι μύτες των μολυβιών.
Παίρνω κάθε λωρίδα χρωματιστής ζύμης και την τοποθετώ στο κέντρο ενός ορθογωνίου (άχρωμου).
Κόβω τα κομμάτια που περισσεύουν και την 'ρολάρω' λίγο με τα χέρια μου για να γίνει πιο στρογγυλοποιημένη.
Στη συνέχεια διπλώνω το ορθογώνιο, το πιέζω για να μαλακώσει λίγο..
..και το 'ρολάρω' για να γίνει πιο κυλινδρικό/στρογγυλοποιημένο.
Στο τέλος θα μοιάζει σαν χοτ ντογκ.
Σε ένα ταψί βάζω μία λαδόκολλα και της απλώνω ελάχιστο λαδάκι.
Τοποθετώ όλα μου τα μολύβια στο ταψί.
Σε ένα πιάτο χτυπάω το ασπράδι του αυγού που μου έχει περισσέψει και το απλώνω πάνω στα μολύβια μου με ένα πινέλο.
Ψήνω τα μολύβια μου στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά (σε προθερμασμένο φούρνο).
Τα αφήνω λίγο να κρυώσουν και μετά με ένα καλό μαχαιράκι ξύνω τις μύτες για να μοιάζουν πια με μολύβια!
Κι είναι έτοιμα για φάγωμα..ή για γράψιμο..
Kommentarer